Wat zijn gezonde ontbijtgranen?

Het vinden van gezonde ontbijtgranen kan nog best een uitdaging zijn in de supermarkt, want “de keuze is reuze.” Er zijn meer dan 100 verschillende soorten muesli, cruesli en dergelijke te verkrijgen. Allemaal bevatten ze de nodige voedingsclaims (minder vet, geen suiker toegevoegd, vezelrijk of met natuurlijke ingrediënten). Dat klinkt allemaal heel mooi en dat maakt de keuze er niet makkelijker op.

Pas Op! Dit soort voedingsclaims laten een product vaak gezonder lijken dan het in werkelijk is. Om je niet te laten misleiden, adviseer ik je altijd het etiket van een product te lezen. Hierop kan je precies zien of een product wel of niet gezond is.

Om je op weg te helpen, geven we je hieronder een aantal richtlijnen waarmee je zelf (aan de hand van het etiket) kan bepalen of de ontbijtgranen een gezonde keuze zijn.

Zo min mogelijk toegevoegde suikers

Aan heel veel ontbijtgranen is suiker toegevoegd. Zo kan je ervan uit gaan dat er in een cruesli/krokante muesli suiker is gebruikt om de granen lekker zoet en knapperig te maken. Als je op het etiket kijkt en je ziet geen suiker staan, betekent dit helaas niet dat het niet is toegevoegd. Fabrikanten voegen op alle mogelijke manieren onder allerlei verschillende namen suiker toe aan hun producten. Enkele voorbeelden voor deze suiker ‘schuilnamen’ zijn: moutextract, rijststroop, honing, glucose-fructosestroop, glucosestroop, agavesiroop, melasse, dextrose, sucrose et cetera. In een vorige blog “Help hoe eet ik minder suikers” leggen we je precies uit waar je op kunt letten bij het lezen van etiketten.

Sommige fabrikanten willen je misleiden door een kleinere portiegrootte te vermelden op de verpakking. Een gemiddelde portie ontbijtgranen is c.a. 45 gram. Ga je etiketten vergelijken kijk dan naar de kolom waarin de voedingswaarde per 100 gram staat aangegeven.

Veel krokante ontbijtgranen bevatten toegevoegde suikers, want suikers zorgen voor een crunchy bite. Let dus op als je de termen krokant of crunchy op de verpakking ziet staan.

Ook gedroogd fruit zorgt voor veel extra (fruit)suikers. Niet alleen omdat er suiker in het fruit zit, maar vaak zijn deze fruitstukjes ook nog eens extra gesuikerd. Wil je graag fruit bij je ontbijtgranen kies dan liever voor vers fruit.

Noten, zaden en pitten zijn daarentegen wel een hele goede keuze. Ze bevatten onder andere gezonde vetten, voedingsvezels en vitamines en mineralen.

special-k een gezonde keuze?
Helaas, veel suiker, weinig vezels en een erg kleine portie.

Vezels, hoe meer hoe beter

Zorg dat je kiest voor een product dat grotendeels bestaat uit volkoren granen. Volkoren wil zeggen dat de hele graankorrel is gebruikt, inclusief de zemel/het vliesje waarin zich alle belangrijke voedingsstoffen bevinden. Volkoren granen geven een verzadigd gevoel en zijn goed voor de stoelgang. Het product dat als eerste staat vermeld op het etiket komt er het meest in voor. Het eerste ingrediënt moet beginnen met ‘volkoren’. Bijvoorbeeld volkoren haver, volkoren tarwe, volkoren speltvlokken enzovoorts. Hoe lager een ingrediënt in het lijstje staat, hoe minder ervan in het product zit.

Daarnaast kijk je naar de hoeveelheid vezels per 100 gram. Hiervoor geldt: hoe meer hoe beter. De voorkeur gaat uit naar minimaal 8 gram vezels per 100 gram.

brinta-gezonde-ontbijtgranen
Brinta: volkorenmeel en geen toegevoegde suikers. Een goede keuze.

Een aantal voorbeelden

Om je een idee te geven welke ontbijtgranen een gezonde keuze zijn en welke een minder gezonde keuze, hebben we een tabel gemaakt met een aantal voorbeelden. Kies bij voorkeur uit de eerste kolom en zo min mogelijk uit de laatste kolom.

Gezonde ontbijtgranen voorkeur, middenweg en uitzondering

 

*Voorbeelden van volkoren muesli zonder toegevoegde suikers: AH BASIC muesli, Zonnatura muesli noten-zaden, AH biologische muesli en Smaakt biologische noten muesli.

gezonde-ontbijtgranen

Gezonde muesli
Gezonde ontbijtgranen

Tips om je ontbijtgranen op te leuken

Regelmatig krijgen we in onze praktijk de opmerking dat de ontbijtgranen in de kolom ‘voorkeur’ niet de voorkeur hebben als het om smaak gaat. Daarom hebben we een aantal tips voor je om je ontbijtgranen op te leuken.

Het opleuken van je ontbijtje kan je doen door kwark met een smaakje te gebruiken zoals: Optimel Griekse Stijl of Alpro Soja Mild and Creamy met kokossmaak. Deze varianten zijn lekker zoet, en bevatten weinig suiker.

Je kan je ontbijtgranen ook zoeter maken door een paar druppels stevia-extract toe te voegen. Zorg er dan wel voor dat dit een pure stevia is met minimaal 95% steviolglycosiden.

Gebruik je liever geen zoetstof dan kunnen kaneel of speculaaskruiden ook een uitkomst bieden.

Vers fruit is uiteraard ook een gezonde keuze om je ontbijtgranen wat meer smaak te geven.

 

P.S. Heb je vragen of aanvullingen naar aanleiding van deze blog over gezonde ontbijtgranen? Laat het ons weten, we horen graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now ButtonBel ons nu!