Welke alcoholische drankjes kun je het beste drinken tijdens het afvallen?

Tijdens lange warme zomeravonden, een feestje of carnaval hoort vaak een drankje. Als je wilt afvallen dan zijn alcoholische drankjes helaas geen goede keuze. Alcohol is namelijk een gifstof voor ons lichaam. Om het gif zo snel mogelijk uit je lichaam te krijgen, gaat je lever hard aan het werk. De vetverbranding wordt dan even op een laag pitje gezet. Daarnaast verlaagt alcohol je bloedsuikerspiegel: je krijgt dus honger. Na het uitgaan is het niet voor niets zo druk bij de snackbar en de kebabzaak…
Ook zorgt alcohol ervoor dat je de controle een beetje los laat. Dat kan fijn zijn, maar niet als je aan het lijnen bent. Want dan wordt het moeilijker om verleidingen, zoals nog een drankje of lekkere hapjes, te weerstaan.

Mijn advies is daarom om alcohol tijdens het afvallen zo veel mogelijk te laten staan. Kies je er toch een keer voor om alcohol te drinken, kies dan bij voorkeur voor koolhydraatarme drankjes zoals droge witte wijn, prosecco of een skinny bitch ? . Dit scheelt een enorme hoeveelheid suiker en dat voorkomt extra vetopslag.

Hieronder vind je een overzicht van koolhydraatarme drankjes.

Welke alcoholische drankjes kun je het beste drinken tijdens het afvallen? Tabel met koolhydraatarme dranken Super Shape

Even ter vergelijking:

Tabel met koolhydraatrijke dranken

De dranken in deze tabel zijn aangegeven in de hoeveelheid van een standaard glas. In de praktijk merk ik dat we vaak meer in een glas doen.

Standaardglazen
Bron: alcoholinfo.nl

Wist je trouwens dat in alle standaard glazen evenveel alcohol zit? Dus in een glas wijn van 100 ml zit net zo veel alcohol als in een likeur glaasje van 35 ml.

Uiteraard hoef ik je niet uit te leggen dat wanneer er geen koolhydraten in een alcoholische drank zitten je deze i.v.m. de alcohol niet onbeperkt kunt drinken.

Let op! Alcohol vrije drankjes, zoals Radler 0.0 bevatten vaak veel koolhydraten en calorieën. Een flesje Radler 0.0 citroen bevat bijvoorbeeld 30 gram koolhydraten en 120 calorieën. Dat komt overeen met 7,5 klontje suiker! Indien je op je lijn wilt letten, vooral als je op een koolhydraatarm dieet bent zijn dit geen goede keuzes.

Ook tonic bevat, ondanks de bittere smaak, veel suiker. Eventueel kun je hiervoor tonic light gebruiken i.c.m. gin. Nog beter is het om een alcoholvrije en koolhydraatarme gin tonic te maken.

Vind je het lastig om maat te houden, dan vind je hieronder een aantal tips die je hierbij kunnen helpen.

Tips om minder te drinken

 1. Zorg voor lekkere alcoholvrije alternatieven. 
 2. Schenk je wijnglas na 1 wijntje vol met water of Spa Rood. Op deze manier wordt je glas niet ongevraagd bijgevuld en heb je toch het idee dat je meedoet met de rest.
 3. Wijnkenners vinden het ‘vloeken in de kerk’, maar ik noem het toch: je kunt witte wijn aanlengen met bruisend mineraalwater. En dat kan overigens ook met bier.
 4. Zorg dat je de BOB bent, dat is vaak een extra motivatie om niet (te veel) te drinken.
 5. Wissel het drinken van alcoholische drankjes af met water of light frisdrank.
 6. Vraag iemand om je te helpen om niet te veel te drinken. Ga je met vriendinnen gezellig op een terrasje zitten, leg dan uit waar je mee bezig bent en vraag of ze je willen helpen door bijvoorbeeld niet iedere keer je glas bij te schenken. Doordat jij de anderen verteld hebt over je doel om niet te veel te drinken, zul je meer geneigd zijn om je hier ook aan te houden.

P.S. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog laat dan een berichtje achter in het reactieveldje onder aan deze pagina. Ik hoor graag van je!

Bron: Kijk op koolhydraten

Print Friendly, PDF & Email

4 antwoorden op “Welke alcoholische drankjes kun je het beste drinken tijdens het afvallen?”

 1. Goede tips hoor!
  Ik lees alleen nogal wat verschillende dingen over cola light/zero. Hoe staat u daarin? Wel/niet bij khd-arm?

  1. Hoi Patricia,

   Af en toe een cola light of zero kan geen kwaad, zolang je maar geen liters per dag gaat drinken.
   Je zou zeggen dat dit voor de hand ligt, maar ik hoor regelmatig in mijn praktijk dat men meer dan een 1,5 L fles per dag drinkt.
   Het gaat om de balans.
   Wij hanteren de richtlijn van 330 ml light frisdrank per dag (dat komt overeen met 1 blikje per dag).

   Groetjes,
   Eveline

 2. Hey Eveline,

  Klopt het nou dat ik de drankjes in de onderste (rode tabel) het beste kan vermijden? Dat betekend dus geen pilsje als mijn doel is om gewicht te verliezen? Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *