Waarom je zin hebt in zoet na het eten en hoe je dit oplost

Je hebt net uitgebreid gegeten en toch krijg je ineens onbedwingbare zin in iets zoets. Herken je dit? Vraag jij je af hoe dit komt en hoe je hier vanaf komt? Eerder schreef ik al een blog ’12 tips om te stoppen met snoepen en snaaien’. In deze blog leg ik je uit dat er verschillende oorzaken kunnen zijn voor trek in zoet na de maaltijd. En uiteraard geef ik je bij iedere reden ook de bijbehorende oplossing.

1. Het is een gewoonte om na het eten iets zoets te nemen

Dit is misschien niet de eerste reden waar je aan zult denken, maar wel een van de belangrijkste oorzaken waarom je naar zoet snakt. Door na het eten altijd iets zoets te nemen wordt dit een gewoonte en zal je lichaam direct om zoet vragen na het eten. Is het bijvoorbeeld je gewoonte om na het eten de afwas te doen en vervolgens op de bank te ploffen met een stuk chocolade? Als je dit vaak genoeg herhaalt gaat je lichaam het op de bank zitten associëren met chocolade. Je kunt op dat moment aan niets anders denken dan aan chocolade.
Je kunt hier alleen iets aan doen door deze gewoonte te doorbreken. Je kunt er voor kiezen om het op de bank zitten te koppelen aan iets anders, zoals het drinken van een kop thee en niet toe te geven aan je behoefte aan chocolade. De koppeling zal dan vanzelf verdwijnen. Een gemakkelijkere oplossing is om de gewoonte, om direct na het eten op de bank te gaan zitten, te vervangen door een andere gewoonte die afleiding biedt. Bijvoorbeeld een routine waarbij je niet tegelijk kunt eten, zoals het bellen van een vriendin of sporten.

2. Je gebruikt (onbewust) veel zout bij je maaltijd

Wanneer je te zout eet kan dit vervolgens de zoet behoefte aanwakkeren. Hoe dit precies werkt is onbekend. Het zou kunnen komen doordat de zoete smaak de zoute smaak afzwakt. Maar het zou ook kunnen dat je lichaam dorst verwart met honger. Onbewust krijgen we veel meer zout binnen. Ook als je geen tafelzout toevoegt aan je eten krijg je via bouillon (blokjes), pakjes, zakjes en sausjes heel veel zout binnen. Kijk bijvoorbeeld maar eens op de verpakking van roerbaksausje, je zult versteld staan hoeveel zout deze bevatten. Goede alternatieven voor zout zijn verse of gedroogde kruiden.

3. Je eet veel snelle koolhydraten

Wanneer je veel snelle koolhydraten eet, stijgt je bloedsuikerspiegel enorm snel. Hierdoor gaat je lichaam insuline aanmaken om deze suikers uit het bloed op te nemen in je cellen. Doordat het lichaam te veel insuline aanmaakt bij een overdosis suiker daalt je bloedsuikerspiegel en geeft je lichaam een signaal af dat er te weinig suiker in je bloed zit. Het gevolg is dat je zin krijgt in zoet, want zoete producten bevatten veel snelle koolhydraten en leveren dus snel energie.

Dit kun je heel gemakkelijk voorkomen door weinig snelle koolhydraten te eten en veel vezels. Vezels zorgen er namelijk voor dat koolhydraten geleidelijk in je bloed worden opgenomen. Hierdoor krijg je minder hoge pieken en daardoor ook minder diepe dalen in je bloedsuikerspiegel. Dit zorgt ervoor dat je langer een verzadigd gevoel zult hebben. Kies bijvoorbeeld voor volkoren pasta of zilvervliesrijst i.p.v. de witte varianten. Eet je een dessert met veel toegevoegde suikers, zoals vruchten yoghurt of vla? Vervang dit dan door een variant zonder toegevoegde suikers. Ook vruchtensappen en frisdrank kunnen voor enorme pieken en dalen zorgen. Drink daarom liever water of thee bij je maaltijd.

4. Je hebt te weinig gedronken

Het komt regelmatig voor dat we een dorst signaal verwarren met een honger signaal. Probeer minimaal 1,5-2 liter te drinken per dag. Wanneer je lekkere trek hebt is het verstandig om eerst even een glas water of een kop thee te nemen. Grote kans dat je zin in zoet hiermee over gaat.

Wist je trouwens dat uit onderzoek van de universiteit van Birmingham blijkt dat wanneer je een half uur voor de maaltijd een halve liter water drinkt je dubbel zo veel gewicht zou kunnen verliezen dan wanneer je dit niet doet?

5. Je eet te snel

Zoals eerder aangegeven kost het tijd om de energie uit je voeding op te nemen. Wanneer je snel eet komt het signaal dat je vol zit veel later dan wanneer je rustig eet en de tijd neemt om goed te kauwen op je voedsel. Ben jij een snelle eter? Mogelijk helpt het om kleiner bestek te gebruiken, zodat je minder grote happen neemt en dus langer over je maaltijd doet.

6. Je bent een emotionele eter

In mijn praktijk kom ik veel vrouwen tegen die na het eten de kinderen op bed hebben gelegd en dan eindelijk even tijd hebben voor zichzelf. Na een zware dag ga je de dag doornemen en kom je tot de conclusie dat je wel iets lekkers verdiend hebt. Of je hebt eindelijk tijd voor jezelf, maar in plaats van even lekker te ontspannen ga je zitten piekeren over wat er allemaal fout is gegaan die dag. 

7. Je eet overdag te weinig

Wanneer je te weinig eet overdag, bijvoorbeeld omdat je wilt afvallen, is je bloedsuikerspiegel vlak voor je gaat eten heel laag. Het kost tijd om de energie uit je voeding op te nemen. Daardoor is je bloedsuikerspiegel vlak na de maaltijd nog niet op peil. Hierdoor geeft je lichaam nog geen signaal af dat het vol zit. Met als gevolg dat je behoefte blijft houden aan snelle energie. Zoete producten bevatten veel suikers, deze leveren heel snel energie. Hierdoor vraagt je lichaam op een dergelijk moment om zoet en niet om iets hartigs.

Indien je wilt afvallen is het verstandig om een uitgebalanceerd dieet te volgen. Hiermee voorkom je niet alleen dat je ’s avonds flink gaat snacken, maar houd jij je dieet ook veel beter vol.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *