Vlees eten net zo kankerverwekkend als roken?

Er is de laatste dagen veel te doen rondom het eten van vlees. Het eten van vlees en dan met name rood vlees en bewerkt vlees zou net zo kankerverwekkend zijn als roken, alcohol en asbest. Maar is dat ook echt zo?

Ik heb goed nieuws voor de vleeseters onder ons. Want het eten van vlees is niet zo kankerverwekkend als roken, alcohol en asbest. Bewerkt vlees wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)Rood vlees aangemerkt als ‘kankerverwekkend’ en rood vlees als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’. Bewerkt vlees valt daarmee in dezelfde categorie als roken, alcohol en asbest. Maar nu komt het. Dat zegt niets over de mate van kankerverwekkendheid! Dat deze stoffen in dezelfde categorie vallen betekent niets anders dan dat er even sterk bewijs is voor het feit dat een stof kankerverwekkend is.

Dit klinkt misschien allemaal nog een beetje vaag. Daarom zal ik je een voorbeeld geven. Volgens KWF kankerbestrijding blijkt dat jaarlijks 19.000 mensen in Nederland kanker krijgen doordat ze roken. Circa 2.500 mensen krijgen jaarlijks kanker door het eten van bewerkt en rood vlees. Het eten van te veel rood en bewerkt vlees vergroot dus de kans op het krijgen van kanker, maar lang niet zo erg als roken.

Bewerkt vlees 2 keer zo kankerverwekkend als rood vlees

Daarnaast is er ook nog een aanzienlijk verschil tussen het eten van rood vlees en het eten van bewerkt vlees. Het dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees geeft een zelfde verhoging op het risico om kanker te krijgen als het eten van 100 gram rood vlees. Bewerkt vlees is dus veel kankerverwekkender dan rood vlees.

Wat is rood vlees?

Onder rood vlees valt al het vlees van zoogdieren, zoals vlees van koe, varken, schaap, geit en paard. En ook het vlees van wild zoals hert, ree, haas, konijn en wild zwijn. Vogelvlees valt erbuiten. Het gaat hier om vlees dat rood is als het rauw is.

Wat is bewerkt vlees?

Bewerkt vlees kankerverwekkendBewerkt vlees is vlees dat langer houdbaar gemaakt is door het te roken, te drogen, te zouten of door er conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Bijvoorbeeld vleeswaren, ham, salami, bacon, rookworst en knakworst. Hamburgers en gehakt zijn bewerkt vlees als ze ook zijn geconserveerd met zout of chemische additieven. Indien dit niet het geval is vallen gehakt en hamburgers niet onder bewerkt vlees, maar onder rood vlees.

Hoeveel vlees kan ik het beste eten?

Door al deze commotie vergeten we bijna dat vlees ook veel gezonde voedingsstoffen bevat, zoals eiwitten, B vitaminen en ijzer. Je hoeft dus niet al het vlees uit je eetpatroon te schrappen.

KWF kankerbestrijding geeft het advies om niet meer dan 500 gram rood vlees te eten en het eten van bewerkt vlees te vermijden. Rood en bewerkt vlees kun je vervangen door gevogelte, ei, vis of een vleesvervanger.

Volgens het Voedingscentrum eten we gemiddeld 106 gram vlees per dag. Dit is inclusief gevogelte. Bij de meeste mensen zal er maar een kleine vermindering van de hoeveelheid vlees nodig zijn.

Conclusie: het eten van vlees is niet zo kankerverwekkend als roken

Eieren als vleesvervangerHet eten van vlees is niet per definitie kankerverwekkend. Het gaat vooral om het soort vlees en de hoeveelheid die je hiervan eet. Beperk het eten van rood vlees tot 500 gram per week en vermijd het eten van bewerkt vlees zo veel mogelijk.

Bronnen:
Iarc.fr
Kwf.nl
Voedingscentrum.nl

Print Friendly, PDF & Email

2 antwoorden op “Vlees eten net zo kankerverwekkend als roken?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *