Koolhydraatarme puree van wortelpeterselie

Wortelpeterselie, ook wel peterseliewortel genoemd, is een ideale groente soort wanneer je koolhydraatarm of koolhydraat beperkt eet.  Deze vergeten groente heeft een heerlijke zoete, kruidige smaak en is geschikt om te bakken en te gebruiken als koolhydraatarm alternatief voor gebakken aardappeltjes, maar je kunt er ook heerlijke koolhydraatarme puree van maken.

Dit recept voor wortelpeterseliepuree bevat zelf nog minder dan de helft aan koolhydraten in vergelijking met knolselderijpuree.

Aantal porties: 2
Bereidingstijd: 20 min.

Koolhydraten per portie: 2 gram
Kcal per portie:
96
Vet per portie:
8.8 gram
Eiwitten per portie:
2.9 gram
Vezels per portie:
1.6 gram

Geschikt vanaf fase: 1

Benodigdheden:
250 gram wortelpeterselie

Klontje boter, 20 gram
Blokje tuinkruidenbouillon

Bereidingswijze:
Verwijder de bladaanzet en schil de wortelpeterselie. Snijd deze in blokjes en spoel af. Kook de wortelpeterselie samen met het blokje tuinkruidenbouillon totdat deze gaar is.

Giet de wortelpeterselie af en stamp het geheel samen met het klontje boter tot een puree.

Voor een gladdere puree kun je ook een staafmixer of keukenmachine gebruiken.


Eet smakelijk!

Tip: Let op dat je niet per ongeluk een pastinaak koopt! Wortelpeterselie lijkt wat betreft het uiterlijk heel erg op de pastinaak. Echter bevat het veel minder koolhydraten. 100 gram pastinaak levert 17 gram koolhydraten, 100 gram peterseliewortel slechts 2 gram koolhydraten. Het verschil tussen een pastinaak en een wortelpeterselie is dat de bladaanzet van een wortelpeterselie uit de wortel steekt en die van een pastINaak een kuiltje vormt. 

Verschil tussen pastinaak en wortelpeterselie
Zo herken je wortelpeterselie.

P.S. We zijn benieuwd wat je van dit koolhydraatarme recept vindt. Laat het ons weten door een berichtje achter te laten in het reactieveldje onder aan deze pagina. We horen graag van je!

P.P.S Ben je nog niet bekend met het recept voor gebakken wortelpeterselie? Dan is het zeker de moeite waard om dit koolhydraatarme recept een keer uit te proberen.

Gebakken wortelpeterselie

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

16 antwoorden op “Koolhydraatarme puree van wortelpeterselie”

  1. Hoi Josette,

    Bedankt voor je berichtje!
    Fijn om te horen dat je de puree lekker vindt.
    Als je de puree lekker vindt dan zijn de gebakken wortelpeterselie schijfjes ook een echte aanrader.

    Groetjes,
    Eveline

  2. Op deze site terechtgekomen omdat ik per ongeluk wortelpeterselie heb gekocht ipv pastinaak 🙂
    Ik had nog wat pastinaak, dus van beide een puree gemaakt en deze gemengd, (1/3 pastinaak 2/3 wortelpeterselie) echt heerlijke puree met een licht anijssmaakje van de pastinaak.

    1. Hoi Petra,

      De pastinaak combineren met de wortelpeterselie kan natuurlijk ook, goed idee!
      Fijn om te horen dat de smaken goed combineren.

      Groetjes,
      Eveline

  3. Dag Eveline,

    Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat wortelpeterselie niet 2, maar 8 gram koolhydraten per 100 gram bevat. Wellicht even aanpassen op de site?
    Groeten, Linda

  4. Ik maak de puree meestal half peterseliewortel en half bloemkool. Wat peterselie kruidenbuideltje en dan koken. Daarna doe ik het vocht in een schone theedoek uitknijpen. Terug in de pan, stukje roomboter en roomkaas er door. Dan met de staafmixer pureren.

  5. Hallo Eveline,

    Wortelpeterselie lijkt het spreekwoordelijke ei van Columbus – heb het gemaakt als puree en was echt heerlijk. Edoch, vandaag zag ik een zak met deze wortels liggen bij AH en daarop staat vermeld dat ze per 100 g 8 kh bevatten, net het aantal dat Linda hierboven aangaf. Ben zeer benieuwd wie er gelijk heeft!

    Groetjes, Kaatje

    1. Hoi Kaatje,

      Er heerst inderdaad enige onduidelijkheid over de voedingswaarde.
      Ik heb vorig jaar o.a. een mailtje gestuurd naar AH om te vragen hoe ze aan deze hoeveelheid koolhydraten kwamen.
      Helaas was het antwoord erg onduidelijk en konden ze niet de exacte bron noemen.
      Normaalgesproken houden we de NEVO tabel aan (Nederlands voedingsstoffenbestand van het ministerie van Volksgezondheid).
      Helaas staat de wortelpeterselie hier niet in.
      Mogelijk is er ook nog een verschil in voedingswaarde tussen de wortelpeterselie uit het buitenland en uit Nederland.
      Omdat de meeste bronnen* 2-3 gram koolhydraten per 100 gram aanhouden hebben wij ervoor gekozen om de wortelpeterselie het voordeel van de twijfel te geven.
      Groetjes,
      Eveline

      * Zoals voedingswaardetabel.nl https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/?q=wortelpeterselie

  6. Bedankt voor je reactie, Eveline. Ik ben nog niet helemaal overtuigd van het lage kh-gehalte van deze wortel maar die is hoe dan ook lekker (en gezond!) genoeg om vaak te eten. Ook in dunne plakjes uit de airfryer zijn ze heerlijk!

    1. Hoi Kaatje,
      Lekker en gezond is hij zeker!
      Zelfs als hij wel 8 gram koolhydraten per 100 gram bevat scheelt dat nog steeds een hoop koolhydraten in vergelijking met een aardappel.
      Goed om te horen dat hij ook lekker is in de airfryer. Ik ben even benieuwd; Doe jij de dunne plakjes wortelpeterselie zo in de airfryer of voeg je er wat olie aan toe? (Ik heb helaas zelf geen airfryer, maar krijg er wel af en toe vragen over. Vandaar mijn vraag.)
      Groetjes,
      Eveline

      1. Hoi Eveline, ik meng de dunne plakjes inderdaad met wat (zonnebloem)olie en verorber ze als gebakken aardappels dus met zout én mayo…Niet echt slank maar hoe dan ook minder kh dan aardappels zoals je terecht opmerkt. Groetjes, Kaatje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *