Koolhydraatarme lijnzaadcrackers

Deze crackers zijn een supergezonde vervanging voor brood. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook heel gemakkelijk te maken. Geen tijd is geen excuus, want deze crackers maak je zelfs nog in de commercial break van je favoriete programma.

Aantal crackers: 8-10
Bereidingstijd: 5 min. + 30 min. oventijd

Koolhydraten per cracker: 1,5 – 2 gram
Kcal per cracker: 58-73
Eiwitten per cracker: 5-6 gram
Vezels per cracker: 3,5-4,5 gram

Geschikt vanaf fase 2 van het PowerSlim afslankprogramma.

Benodigdheden: Koolhydraatarme crackers in oven
100 gram gebroken lijnzaad**
100 gram pompoenpitten
100 ml water
Snufje gejodeerd zout*

Bakpapier of bakmat
Oven
Optioneel: kookring of ander rond voorwerp

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng het lijnzaad en de pompoenpitten met het water en het zout en laat dit enkele minuten staan. (Voor een minder grove cracker kun je de helft van het lijnzaad en de pompoenpitten fijnmalen in een koffiemolen, blender of met een staafmixer.)

Wanneer de oven op de juiste temperatuur is smeer je het mengsel uit op het bakpapier of de bakmat in de vorm van een cracker. Om mooie ronde crackers te krijgen kun je hiervoor een kookring gebruiken.

Bak de crackers 20 min., draai de crackers daarna om en bak nog 10-15 min. Zorg dat ze krokant zijn, maar niet aanbranden.

Beleg de crackers met eiwitrijk beleg, zoals magere kaas, magere vleeswaren, pindakaas, eiersalade, tonijnsalade of een gekookt eitje.

Eet smakelijk!

Tip 1: Deze crackers kun je ook als toastje gebruiken. Maal hiervoor het lijnzaad en de pompoenpitten fijn en gebruik hiervoor een kleinere kookring.

Tip 2: Bewaar de crackers in een afgesloten bakje. Zo blijven ze een flink aantal dagen houdbaar.

 

*Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt is het belangrijk om op je jodium inname te letten. Jodium is belangrijk voor een goede werking van je schildklier en voor een goede stofwisseling. Gebruik daarom altijd gejodeerd zout, eet regelmatig vis en gebruik een multivitaminen supplement met jodium.

**Beperk het gebruik van lijnzaad tot 45 gram per dag. Lijnzaad bevat cyanogenen. Het menselijk lichaam kan cyanogenen omzetten in de gifstof cyanide (blauwzuur). De hoeveelheid schadelijke verbindingen die wordt opgenomen door het lichaam, is groter naarmate de lijnzaad fijner wordt gemalen. Gebruik daarom liever gebroken dan gemalen lijnzaad.

 

P.S. Ik ben heel benieuwd wat je van dit recept vindt. Laat het me weten door een berichtje te plaatsen in het reactieveldje onder aan deze pagina. Ik hoor graag van je!

Print Friendly, PDF & Email

5 antwoorden op “Koolhydraatarme lijnzaadcrackers”

  1. Ik zag op tv programma; Hoe word ik 100 dat ze lijnzaadcrackers maakten, dus ik op zoek naar recept en vond dit het meest verantwoorde recept. Ik zat na 20 jaar ME/CVS in de laatste fase; de vergiftigingsfase en mijn leverfuncties waren heel slecht. Als ik een boterham gegeten had werd ik misselijk, gevoel van 10 kg stenen op mijn maag en in mijn keel werd het bitter. Ik lag al lange tijd heel ziek op bed. Kwam in contact met Jesse van der Velde die voor mij een ME specialist in België raadpleegde en die zei: Nu stoppen met koolhydraten en je mag alleen alles eten wat rent, vliegt, zwemt en groen(te) is. Ook eerste tijd geen fruit. Ik eet sindsdien bijna koolhydr. vrij maar mis wel mijn boterham, en eet dan 1 x per week een meergranenbroodje. Dit lijkt me een geweldig alternatief! Ga morgen direct lijnzaad en pompoenpitten kopen en de crackers maken. Nu voortaan als ontbijt een cracker met een eitje i.p.v. alleen een ei als ontbijt.

    1. Hoi Mieke,

      Bedankt voor je prachtige berichtje.
      Wat fijn om te horen dat het koolhydraatarme eetpatroon ook voor jou zo goed werk!
      Dat moet een hele verademing zijn geweest.

      De crackers zijn een goede aanvulling op een koolhydraatarme voeding, omdat ze ook nog eens heel veel vezels bevatten.

      Succes met het bakken van de crackers!

      Warme groet,
      Eveline

      1. Hoi Eveline,
        Ik hen nu al verschillende keren een variatie op deze crackers gemaakt.
        Ingrediënten voor 8 à 10 ronde crackers: 50 gr. pompoenpitten
        50 gr. zonnebloempitten
        50 gr. hele lijnzaadpitten (geplet in vijzel)
        40 gr. sesamzaad
        10 gr. chiazaad of havervlokken (voor de binding)

        Is dit een verantwoorde variant op jouw recept?
        Lieve groet,
        Mieke

        1. Hoi Mieke,
          Je kunt inderdaad eindeloos variëren met het recept voor deze crackers.
          Indien je een strikt koolhydraatarm dieet volgt (<40 gram koolhydraten per dag) zou mijn voorkeur uitgaan naar chiazaad ipv havervlokken.
          Dat bevat net wat minder koolhydraten.
          Warme groet,
          Eveline

          1. Dankjewel Eveline voor je reactie. Ik ga voortaan ter variatie chiazaad gebruiken.
            Warme groet,
            Mieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now ButtonBel ons nu!