Het is weer tijd voor andijviestamppot! Helaas bevat de ‘reguliere’ stamppot heel veel koolhydraten, omdat het veel aardappelen bevat. Je kunt de hoeveelheid koolhydraten terugbrengen door wat minder aardappelen te gebruiken en wat meer groenten. Maar je kunt ook een heerlijke koolhydraatarme stamppot maken door bloemkool te gebruiken in plaats van aardappelen.
Ter vergelijking: Bloemkool bevat per 100 gram maar 4 gram koolhydraten. Aardappelen daarentegen bevatten per 100 gram 17 gram koolhydraten. Hiermee bespaar je dus flink wat koolhydraten.
Aantal porties: 2
Bereidingstijd: c.a. 20 min.
Koolhydraten per portie: 13 gram
Kcal per portie: 195
Vet per portie: 8,6 gram
Eiwitten per portie: 11,3 gram
Vezels per portie: 8,4 gram
Geschikt vanaf fase: 2a
Benodigdheden:
1 bloemkool
200 gram andijvie, gesneden en gewassen
1 flinke lepel roomkaas light of Boursin cuisine light
Klontje roomboter
Nootmuskaat
1 grote ui
2 theelepels kerrie
2-3 eetlepels Kikkoman sojasaus
6-10 eetlepels water
Bouillonblokje
Peper
Bereidingswijze:
Maak de bloemkool schoon en snijd deze in roosjes. Kook de bloemkool samen met het bouillonblokje in c.a. 12 min. iets zachter dan beetgaar.
Snipper in de tussentijd de ui en fruit deze met de kerriepoeder c.a. 5 minuten in een steelpannetje. Doe vervolgens de sojasaus en het water erbij zodat het een sausje wordt. Zet het vuur laag en laat het geheel inkoken.
Doe de andijvie in een vergiet en giet het nat van de bloemkool daaroverheen, zodat de andijvie wat zachter wordt en al een beetje warm wordt.
Stamp de bloemkool met de roomkaas en boter tot een puree. Breng dit op smaak met nootmuskaat. Schep de uitgelekte rauwe andijvie erdoor en laat even goed doorwarmen. Voeg eventueel wat peper toe indien gewenst.
Schep de koolhydraatarme andijviestamppot op 2 borden en serveer het kerriesausje eroverheen. Evt. in een ouderwets kuiltje. 🙂
Eet smakelijk!
Tip 1: Lekker met hachee, gebakken stukjes ham, hamlap of tartaar.
Tip 2: Voor een drogere stamppot doe je de bloemkool in een theedoek en knijp je het grootste deel van het vocht eruit alvorens je er een puree van maakt.
P.S. We zijn benieuwd wat je van dit recept voor koolhydraatarme andijviestamppot vindt. Laat het ons weten door een berichtje achter te laten in het reactieveldje onder aan deze pagina. We horen graag van je!
7 antwoorden op “Koolhydraatarme andijviestamppot met kerriesausje”
Hallo
Heerlijk recept en je zit er niet zo vol van.
Voor herhaling.
Gr cobie.
Hoi Cobie,
Wat leuk dat je dit recept meteen hebt uitgeprobeerd!
Het vult inderdaad goed, maar geeft je geen overvol gevoel.
Groetjes,
Eveline
De peen en uien met koolraap was erg lekker.
Ik vond hem heerlijk. Kerrie sausje moet er wel echt wel bij. Zonder kan wel maar met is veel lekkerder.
Hoi Magdaleen,
Bedankt voor je berichtje!
Leuk om te horen dat je het een lekker recept vindt. Het sausje maakt het gerecht inderdaad helemaal compleet.
Groetjes,
Eveline
Zo zeg…dat was me lekker 🙂 Vanavond gemaakt . Ik heb er wel rookworst bij gedaan maar je wil toch nooit meer aardappelen in je stamppot.Zo lekker smeuig en hartig.Dit is een blijvertje.
Hoi Petra,
Bedankt voor je leuke berichtje.
Daar word ik blij van 🙂
Groetjes,
Eveline