Wat is ketose? En hoe val je er sneller mee af?

Wat is ketose en waarom behaal je er betere resultaten mee tijdens het afvallen?

Misschien heb je er wel eens van gehoord; Ketose. Maar wat is dat nou precies? En hoe zorgt het dat je er betere resultaten mee behaald tijdens het afvallen? In deze blog geef ik antwoord op deze vragen en leg ik je uit hoe je dit in jouw voordeel kunt gebruiken.

Wat is ketose?

Ketose is een ander woord voor de ‘volledige vetverbranding’. Wanneer je in ketose bent, gebruikt je lichaam vet als energiebron in plaats van koolhydraten.

Je kan in ketose komen door de hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt flink te beperken tot maximaal 40-50 gram per dag. Zodra de voorraad koolhydraten in je lichaam op is, zal je lichaam gaan zoeken naar andere bronnen om energie uit te halen. Die bron is lichaamsvet. Tijdens het verbranden van dat vet, worden er ketonen aangemaakt. Het aanmaken van ketonen wordt ketose genoemd.

voordelen koolhydraatarm dieet

Wat zijn de voordelen van ketose?

Wanneer je lichaam in ketose is, heeft dit een flink aantal voordelen wanneer je wilt afvallen. Hieronder bespreek ik de belangrijkste met je.

Je lichaam verbrandt meer vet en je valt sneller af

Doordat je lichaam weinig koolhydraten binnenkrijgt, zal het je lichaamsvet gaan gebruiken als brandstof. Zo kun je tientallen kilo’s vet gaan kwijtraken of juist net dat laatste beetje.

Je ervaart minder honger

Na het eten van koolhydraten kan de bloedsuikerspiegel snel stijgen en daarna weer heel hard dalen. Door zo’n dal kun je snel, nadat je hebt gegeten, trek krijgen in zoet. Dit is bij een koolhydraatarm dieet veel minder, waardoor het dieet ook makkelijker vol te houden is.

Ook maakt je lichaam ketonen aan. Ketonen geven je hersenen een signaaltje dat je vol zit. Hierdoor is de kans op overeten kleiner en zal je ook minder honger hebben.

Je voelt je energieker

Mensen die in ketose zijn, voelen zich vaak veel energieker en helderder in hun hoofd. Dit heeft ook weer te maken door de kleinere pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel en de aanmaak van ketonen.

Meer over de voordelen van een koolhydraatarm dieet lees je ook in de blog: De voordelen van een koolhydraatarm dieet.

Wat zijn de nadelen van ketose?

Vooral wanneer je net bent begonnen met een koolhydraatarm dieet, heeft ketose een aantal bijwerkingen. Hoofdpijn en vermoeidheid  en licht in het hoofd voelen, komen vaak voor. Zodra het lichaam in ketose komt, wat vaak binnen een paar dagen gebeurt, verdwijnen deze bijwerkingen. Ook heeft lang niet iedereen hier last van.

Hoe raak je in ketose?

Je kan in ketose raken door een ketogeen dieet (strikt koolhydraatarm dieet) te volgen. Tijdens zo’n dieet eet je minder dan 40 gram koolhydraten per dag. Het Super Shape afslankprogramma met PowerSlim producten is een goed voorbeeld van een ketogeen dieet. Deze producten zijn zo  samengesteld dat je door het volgen van het dieet niet meer dan 40 gram koolhydraten per dag binnenkrijgt en je lichaam dus overgaat op de volledige vetverbranding.  

Zo weet je of je in ketose bent

Maar hoe weet je nou of je in ketose bent? Er zijn verschillende manieren om aan te tonen dat je in ketose bent? Zo kan je lichaam verschillende signalen afgeven, maar ook kan het gemeten worden met ketostix.

Signalen die kunnen aangeven dat je in ketose bent

– Droge mond en meer dorst

– Meer moeten plassen

– Slechtere adem of sterker ruikende urine

Dit wordt veroorzaakt door de ketonen die door het lichaam worden afgebroken. Ketonen kunnen via de longen ons lichaam verlaten, waardoor er een typische geur kan ontstaan. Dit kan ook het geval zijn bij de urine. Lang niet iedereen heeft hier last van.

Ketostix 

Dit zijn sticks waar overheen geplast moet worden bij voorkeur met de ochtendurine. Na ongeveer 15 seconden is het de bedoeling dat de strip verkleurt (dit kan heel donker zijn, maar ook als de strip zalmroze wordt, betekent het al dat het lichaam in ketose is).

Naast urine kun je ketonen ook meten in je bloed en adem. Hier heb je echter speciale apparatuur voor nodig.

Bayer ketostix
Bayer ketostix

Volg een ketogeen dieet altijd onder begeleiding van een gediplomeerd diëtist

Het volgen van een ketogeen dieet heeft heel veel voordelen. En is een echte aanrader als je op een gezonde manier snel wilt afvallen. Om te voorkomen dat je juist schade aan je lichaam toebrengt is het belangrijk om een uitgebalanceerd koolhydraatarm dieet te volgen. Zo is het o.a. belangrijk om extra vitamine en mineralen supplementen te slikken. Volg een ketogeen dieet daarom altijd onder begeleiding van een gediplomeerd diëtist. De diëtist zal ook bij je checken of je lichaam gezond genoeg is om te kunnen starten met een ketogeen dieet.

Wil je meer informatie of heb je interesse in een ketogeen dieet? Wij kunnen je hierbij helpen.

Of bestel het boek ‘Nu afvallen en nooit meer aankomen’ voor meer informatie over gezond afvallen.

Nu afvallen en nooit meer aankomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now ButtonBel ons nu!