Dit drankje helpt je beter af te vallen

Misschien heb je deze blog wel aangeklikt omdat je dacht: “Bestaat er dan toch zoiets als een wonderdrankje waardoor ik makkelijker afval?” Een super-smoothie met de perfecte verhouding mineralen en vitaminen misschien? Of een powersapje  met veel gember en een of andere wortel diep uit het regenwoud?

Helaas, het antwoord is een stuk saaier, namelijk: water!

In deze blog zal ik je uitleggen hoe water je kan ondersteunen bij het afvallen, hoe je zelf kunt checken of je voldoende gedronken hebt en hoe jij, indien nodig, je waterinname kan verhogen.

Hoeveel water heb ik nodig?

Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Water is nodig voor allerlei processen in je lichaam zoals het vervoeren van voedingsstoffen naar onze cellen, het afvoeren van afvalstoffen uit ons lichaam, het reguleren van onze temperatuur en het dient als bouwstof voor onze cellen.

Water is dus erg belangrijk voor een gezond lichaam en moet dagelijks worden aangevuld. Gelukkig raak je niet ál het water kwijt per dag, dat zou betekenen dat je elke dag 20 liter water zou moeten drinken!

Om te compenseren wat we verliezen aan vocht, is het belangrijk om 1,5-2 liter water per dag te drinken. Als het warm weer is of je veel sport, drink dan wat meer.

Wist je trouwens dat je koffie, thee en soep ook bij deze 1,5-2 liter mag rekenen? Je hoeft dus niet bovenop je koffie en thee nog 1,5-2 liter water te drinken.

Hoe helpt water mij bij het afvallen?

  • De signalen van dorst en honger lijken erg op elkaar. Soms denk je dat je honger hebt, maar is de kans groter dat je eigenlijk dorst hebt! Drink dus altijd eerst een glas water wanneer je denkt dat je honger hebt terwijl je al hebt gegeten, en wacht een kwartiertje.
  • Wanneer je vaak frisdrank of een groot glas sap drinkt, dan krijg je ongemerkt een hoop extra calorieën binnen. Door dit glas sap of frisdrank te vervangen door water bespaar je een hoop calorieën. Dat glas sap levert namelijk 7 klontjes suiker per longdrinkglas! Dat is 118 kcal. Dit geldt ook voor vers sap.
    Wist je dat er in een glas sap net zo veel suiker zit al in een glas cola? Vervang dat glas sap of frisdrank door een glas water en zie eens wat voor winst je boekt.
  • Je hersenen werken minder goed wanneer je vochtniveau niet in orde is. Door voldoende water te drinken hou je je vochtniveau op peil en ben je alerter. Lichte uitdroging (1-2%) kan al voor klachten zorgen als verminderde concentratie, slechter geheugen, hoofdpijn en een minder goed humeur. Dit is natuurlijk ook van invloed op de voedselkeuzes die jij maakt op een dag!

Zo check je of je voldoende gedronken hebt

Aan de kleur van je urine kun je zien of je voldoende gedronken hebt. Is je urine overdag lichtgeel, dan heb je voldoende gedronken. (Je ochtend urine hoort donkergeel te zijn.) Is je urine overdag donkergeel dan heb je te weinig gedronken en is het verstandig om wat meer te drinken. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom geef ik je hieronder 4 tips.

Zo verhoog jij je waterinname

 1. Zorg dat je altijd een flesje water in de buurt hebt
Water drinken is een gewoonte, en gewoontes kosten tijd om aan te leren. Maak het jezelf makkelijker door altijd wat water in de buurt te hebben. Zo kun je gemakkelijk een flesje water op je bureau zetten tijdens het werk. Dit maakt de kans groter dat je hiervan drinkt dan wanneer je steeds naar de kraan moet lopen.

2. Maak inzichtelijk hoeveel je moet drinken
1,5 a 2 liter is bijvoorbeeld 3 kopjes koffie + 7 longdrinkglazen. Heb je een flesje van een halve liter? Zorg dan dat je deze altijd bij je hebt, 4x op een dag vult en leegdrinkt. Zo houd je het overzichtelijk voor jezelf.

3. Stel een reminder in
Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd, het is daarom niet gek dat je vergeet water te drinken als je dit niet gewend bent. Je kunt hiervoor een wekker instellen op je smartphone of een app downloaden die je herinneringen stuurt om water te drinken. Op deze manier vergeet je het niet!

4. Maak het leuk
Houd je niet van water of vind je de smaak saai? Drink dan thee, spa rood of voeg een smaakje aan je water toe: een schijfje citroen of limoen, munt, stukjes fruit of af en toe wat suikervrije limonadesiroop. Heb je inspiratie nodig? Download hier dan gratis onze “25 recepten voor suikervrije drankjes”.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now ButtonBel ons nu!