4 afslanklessen die ik veel eerder had willen leren

Ik ben niet alleen diëtist en toegepast psycholoog, maar ook ervaringsdeskundige als het gaat om afvallen. Ik ben zelf ook de nodige kilootjes kwijt geraakt en ik kan je vertellen dat het geen gemakkelijke weg was om mijn doel te behalen én te behouden. Als ik terug kijk zou het veel gemakkelijker gegaan zijn als ik een aantal afslanklessen eerder had geleerd. Daarom wil ik deze lessen met je delen in deze blog, zodat jij er nu meteen profijt van kan hebben.

1. Stop met denken in termen van ‘dat mag ik niet’

Sinds ik mijn gedachte aangepast heb van ‘dat mag ik niet’ naar ‘ik mag het wel, alleen kies ik ervoor om het niet te nemen, zodat ik dichter bij mijn doel kom’ voelt het alsof ik veel meer controle heb over mijn eetgedrag. Juist door jezelf iets te verbieden wordt dat voedingsmiddel heel aantrekkelijk. Door je gedachte te veranderen verdwijnt ook direct die enorme aantrekkingskracht en voelt afvallen en op gewicht blijven een stuk lichter.

2. Een goede voorbereiding is het halve werk

Alleen een doel stellen is niet voldoende. Je moet een duidelijk plan hebben en jezelf iedere dag controleren. Hoe gedetailleerder het plan hoe groter de kans op succes. Op zondagavond bepalen dat je maandag begint met afvallen is te vaag. Schrijf voor jezelf precies op wat je gaat eten, hoeveel, hoe laat en wat je gaat doen in moeilijke situaties. Hoe beter je voorbereid bent op moeilijke situaties, zoals etentjes en feestjes hoe groter de kans is dat je hier zonder schade doorheen komt. Zo kun je bijvoorbeeld voordat je uit eten gaat online de menukaart inkijken en vooraf bepalen wat je gaat nemen, zodat je niet in de verleiding komt om toch voor die spareribs met friet te gaan in plaats van voor dat biefstukje met groenten. Door zo concreet mogelijk voor te stellen wat je gaat doen en zeggen in een moeilijke situatie wordt het een gewoonte en heb je veel minder wilskracht nodig om de verleiding te weerstaan. Als je bijvoorbeeld opziet tegen een feestje waarbij de gastvrouw erg opdringerig is met het gebak, zou jij je ogen dicht kunnen doen en kunnen visualiseren dat je op het feestje zit en je tegen de gastvrouw ‘Nee, dank je’ zegt (ga vooral niet uitleggen waarom je geen gebak wilt, om discussies te voorkomen). Blijft de gastvrouw aandringen dan zeg je nogmaals ‘nee, dank je’. Door meerdere malen in je hoofd deze film af te spelen worden nieuwe connecties aangemaakt in je hersenen en ontstaat er een gewoonte. Voor je het weet heb je het gebakje op de verjaardag zonder discussie afgeslagen.

3. Anders eten betekent niet altijd minder eten

Een algemene aanname is dat hoe minder je eet, hoe meer je afvalt. En dit is een gevaarlijke aanname, want hierdoor kun je juist je verbranding flink verlagen, houd je een dieet veel minder lang vol en vergroot je de kans op het jojo-effect. Afvallen is niet altijd een kwestie van minder eten, maar vooral van anders eten. We eten vaak te veel (snelle) koolhydraten waardoor je vetverbranding maar langzaam op gang komt (je lichaam gaat namelijk eerst die koolhydraten verbranden en komt aan vet niet toe). Door minder (snelle) koolhydraten te eten en meer eiwitten val je op een gezonde manier snel af en ervaar je ook veel minder honger. Daarnaast voorkom je hiermee dat je spiermassa wordt afgebroken en je verbranding dus op peil blijft. Wil je weten welke voordelen een koolhydraatarm dieet nog meer biedt en wat een koolhydraatarm dieet precies inhoudt, lees dan ook mijn blog: ‘De voordelen van een koolhydraatarm dieet’.

4. Wil niet alles alleen doen

Wij vrouwen vinden dat we alles alleen moeten kunnen, zonder hulp van anderen. Als dat niet lukt vinden we ons zelf slap, denken we dat we te weinig wilskracht of doorzettingsvermogen hebben. Dat is uiteraard onzin. Juist door het jezelf gemakkelijk te maken en een goede coach/mentor te zoeken maak jij het jezelf een heel stuk gemakkelijker en vergroot je de kans op succes enorm. Kijk maar eens naar alle succesvolle sporters. Ook zij hebben een coach die hen helpt om zichzelf te blijven verbeteren en het beste uit zichzelf naar boven te halen. Is dat niet juist een hele slimme manier van afvallen?

Wil jij ook weer vol zelfvertrouwen in de spiegel kunnen kijken? Wij kunnen je hierbij helpen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Call Now ButtonBel ons nu!